Razlika između GUN i CHIP starta

26.07.2020.



Kako sam iza njega/nje, pa prestigao/la sam ga u cilju?! CHIP start = noćna mora za organizatore, ali i fer sistem za one koji ga razumiju. Vrijeme je da jednom, zauvijek naučimo što je to CHIP start i koja je razlika između CHIP i GUN starta.

Na nedavno provedenom ispitivanju, 9 od 10 ispitanika odgovorilo je točno na prikazane primjere. Rezultat se na prvi pogled čini jako dobar, no ako taj postotak primijenimo na utrku od 1000 trkača, možemo očekivati da 100 trkača neće razumjeti na koji način je izračunat njihov CHIP poredak. Naša publika sastavljena je od aktivnih trkača, koji imaju trkačkog iskustva, tako da u stvarnoj situaciji možemo očekivati još niži postotak. Isto vam može potvrditi i svaki organizator koji se odlučio da CHIP vrijeme bude službeno vrijeme utrke, a koji je nakon utrke bio zatrpan upitima i mailovima trkača kojima nije jasno kako je izračunato njihovo vrijeme.

Pogledajte video koji objašnjava razliku na tri animirana primjera. Ispod videa se nalazi prepiska teksta korištenog u videu.


Kada se na utrci koriste čipovi za mjerenje vremena, start natjecatelja se može mjeriti na dva načina. Bitno je razlikovati pojmove GUN start koji nam daje bruto vrijeme i CHIP start koji nam daje neto vrijeme natjecatelja.

Ako uzimamo u obzir GUN start, vrijeme za sve natjecatelje kreće u istom trenutku, bez obzira na to koliko je natjecatelj udaljen od startne linije. Ako pak uzimamo CHIP start kod izračuna vremena, start natjecatelja je u onom trenutku kada natjecatelj prođe startnu liniju.

Pogledajmo prvi primjer u kojem se natjecatelj „a“ nalazi na startnoj liniji, a natjecatelj „b“ nekoliko metara iza startne linije. S obzirom na to da je natjecatelj „a“ na startnoj liniji, njegovo GUN i CHIP vrijeme će krenuti u istom trenutku. Natjecatelj „b“ nalazi se nekoliko metara iza startne linije, tako da će njegovo CHIP vrijeme krenuti kasnije, odnosno tek u trenutku kada prođe startnu liniju i njegov CHIP bude očitan (od tuda dolazi i naziv CHIP vrijeme, jer vrijeme kreće u trenutku kada čip bude očitan).

U prvom primjeru pobjednik je natjecatelj „a“ u oba slučaja, no važno je primijetiti da je CHIP vrijeme za natjecatelja „b“ manje od njegovog GUN vremena.

Pogledajmo sada drugi primjer u kojem su startne pozicije natjecatelja „a“ i „b“ jednake kao u prvom primjeru.

U ovom primjeru natjecatelj „a“ pobjeđuje kada uzimamo u obzir GUN start, no u slučaju CHIP starta pobjeđuje natjecatelj „b“.

Iako je natjecatelj „b“ u cijeloj utrci iza natjecatelja „a“, on je brže prošao udaljenost od startne do ciljne linije. Kod CHIP starta se ne uzima u obzir vrijeme koje je natjecatelju trebalo da od svoje startne pozicije dođe do startne linije.

Primjer tri jednak je kao i primjer dva, ali prikazuje situaciju u kojoj natjecatelj „a“, sprintom, prelazi natjecatelja „b“ u ciljnoj ravnini i prolazi ciljem prije njega. Ovakva situacija izaziva najviše problema kod onih natjecatelja koji ne razumiju razliku između CHIP i GUN starta. Obično zapamtimo natjecatelja s kojim vodimo borbu za poziciju u cilju, pa se kasnije osjećamo prevareno kada vidimo da je natjecatelj koji je iza nas ušao u cilj u službenom poretku ispred nas.

Za kraj, zamislimo situaciju u kojoj natjecatelj „b“ počinje utrku tek nakon što je natjecatelj „a“ prošao ciljnu liniju. Ako uzimamo u obzir CHIP start, natjecatelj „b“ još uvijek ima priliku pobijediti, jer uzimamo u obzir samo vrijeme od trenutka prelaska startne linije do trenutka prelaska ciljne linije.


Što je utrka masovnija to je veća važnost CHIP starta jer on uklanja prednost koji bi trkači u prvim redovima imali nad onima koji startaju iza njih.

Pogledajte snimku jedne od naših utrka, gdje na primjeru Inje i Vlade možemo vidjeti prednost CHIP starta. U slučaju bez CHIP starta Inja bi pobijedila Vladu, ali ako uzmemo u obzir CHIP start, Vlado ipak pobjeđuje.


Na utrci koja koristi CHIP start, trkač koji završi utrku nakon vas može biti u poretku ispred vas, baš kao na primjeru u snimci iznad.

Kod startnih vrata širine 8 metra svaki 100ti trkač dodaje u prosjeku 5 sekundi na start trkača. Tako će na utrci od 1000 trkača zadnji trkač u koloni pretrčati startnu liniju ≈50 sekundi nakon GUN starta.