Nevjerojatna priča o najmlađem maratoncu

04.04.2020.



Budhia Singh je dječak iz Indije, koji je preko noći postao slavan zbog svojih atletskih postignuća. Svakodnevno je trčao velike udaljenosti što je ujedno iznenađujuće i duboko uznemirujuće. U dobi od pet godina trčao je od Purija do Bhubaneswar-a, udaljenost od 65 kilometara, koju je pretrčao u sedam sati i dvije minute. Indijska knjiga rekorda "Limca Book of Records", u izdanju iz 2006. godine, navodi Sigha kao najmlađeg trkača maratona na svijetu. Singhina životna priča puna je preokreta jer priča o nadi, talentu i mogućnostima ubrzo postaje priča o pohlepi, korupciji i neostvarenim snovima mladog dječaka.



Singh je rođen u Odishi 2002. godine. Otac mu umire brzo nakon njegovog rođenja, a zbog iznimnog siromaštva majka ga je prodala trgovcu za 850 indijskih rupija (oko 80 kuna), dok je imao samo dvije godine.


Nakon što je vidjela da loše postupaju prema njemu, majka je potražila pomoć kod Biranchi Dasa, voditelja lokalnog sirotišta i trenera juda. Zamolila ga je da on preuzme dječaka na što je on i pristao. Das je trgovcu nadoknadio otkupnu cijenu za Singha i udomio ga je u sirotištu koje se nalazilo u lokalnoj judo dvorani. 


Jednog dana Das ga je zbog "neprimjerenog ponašanja" kaznio trčanjem. Vratio se nakon pet sati, a Singh je još uvijek trčao. Liječničkim pregledom ustanovili su da mu je rad srca normalan čak i nakon višesatnog trčanja. Od tog dana, Das ga je počeo trenirati te je Singh do svoje četvrte godine istrčao 50 maratona.


Singha je trkački talent doveo do statusa slavnih, a pojavio se i u brojnim televizijskim reklamama. Te su reklame i Singhijeva slava navodno doveli do značajnog financijskog dobitaka njegovog trenera Dasa, što je pak dovelo do optužbi za eksploataciju. Istraga indijskih službenika za dobrobit djece pokrenuta je u siječnju 2006. godine.


Singhu je zabranjeno trčanje na duge staze, a Das je optužen za zastrašivanje i mučenje, iako su optužbe kasnije odbačene. Singh je primljen u sportski internat SAI u Bhubaneswaru. Kaže da se tamo osjećao kao u zatvoru. Nakon što je u internatu boravio gotovo devet godina, vratio se kući, gdje sada živi s majkom i sestrom.


Das je ubijen 13. travnja 2008., ispred judo centra gdje je sjedio s prijateljima. Dasovo ubojstvo nije bilo povezano sa Singhom i prethodnim optužbama. Razlog ubojstva je ljutnja lokalnog kriminalca Raja Acharya zbog Dasovog pokušaja da zaštiti manekenku Leslie Tripathy, koju je Raja navodno maltretirao. Dasovi ubojice, Raja i njegov suradnik Chagala, osuđeni su na doživotni zatvor u prosincu 2010. godine.


Dok je živio u internatu Singh nije trčao velike udaljenosti, bilo mu je dopušteno trenirati jedan do dva sata dnevno s ostalom djecom u internatu. Sambit Mohapatra, sportski novinar napisao je da "ovih dana ne može pobijediti ni u školskoj utrci". Singh je prije trčao velike udaljenosti, ali njegov trener ga nikad nije testirao na kratke staze. Sportski novinar je također napisao kako njegova budućnost "ne izgleda obećavajuće".


Unatoč tome Singh trenira šest dana u tjednu, bez trenera i još uvijek sanja o olimpijskoj slavi. Želja mu je osvojiti olimpijsko zlato za Indiju u maratonu na olimpijskim igrama 2024. godine. Polovicom 2018. godine Patrick Sang, istaknuti kenijski trener koji je otkrio i trenirao Eliuda Kipchogea, rekao je u jednom intervjuu da bi htio pronaći sponzora i trenirati Singha. Na žalost suradnja se nije ostvarila.


Eliud Kipchoge (rođen 5. studenog 1984.) je kenijski trkač na duge staze. Svjetski je rekorder u maratonu s vremenom 2:01:39, kojeg je ostvario 16. rujna 2018., na Berlinskom maratonu. Opisan kao "najveći maratonac modernog doba", Kipchoge je osvojio 12 od 13 službenih maratona koje je trčao. 12. Listopada 2019. Kipchoge je istrčao maratonsku udaljenost na posebnom događaju u Beču u Austriji postigavši vrijeme od 1:59:40. Utrka se ne računa kao novi rekord maratona, jer je trčao u kontroliranim uvjetima. Prvi je čovjek koji je uspio istrčati maraton ispod 2 sata.



Dugometražni dokumentarni film pod nazivom "Marathon Boy" objavljen je 2010. i opisuje Singhov i Dasov odnos tijekom petogodišnjeg razdoblja. U filmu, Singh povlači svoje optužbe protiv Dasa, a film je nominiran za Emmyja. 



Biografski film o Singhovom i Dasovom odnosu, "Budhia Singh – Born to Run", objavljen je 2016. godine, kada je osvojio i nagradu za najbolji dječji film.