Born 2 Flow - oslobodi svoje tijelo

10.08.2020.





Kao fizioterapeut s iskustvom u ranoj postoperativnoj rehabilitaciji velika mi je želja prenijeti važnost preventivne fizioterapije u društvu, kroz promociju zdravlja i kretanja.


Iako mnogi poimaju fizioterapiju kao rehabilitacijski proces kad do ozljede već dođe, postoji mnogo fizioterapijskih vještina koje nas čuvaju od ozljeda i omogućuju da postignemo bolji rezultat.


U ovom članku predstavit ću Born2flow program profesora kineziologije Tomislava Dolušića.


Tomislav Dolušić rođen je 15. prosinca 1970. godine u Zagrebu. Diplomirao je 2000. godine na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, usmjerenje fitness i fizička priprema sportaša. U profesionalnoj karijeri je trenirao različite sportove, nogomet u juniorima NK Dinamo, kasnije boks BK Lokomotiva, a intenzivno se također bavio tenisom i skijanjem.


U teretani je počeo vježbati s 15 godina, a svoj prvi fitness klub Gornjas gym osnovao je s grupicom frendova/entuzijasta 1990. godine (Medveščak, Zagreb). 2000. godine osnovan je fitness centar Dream gym (Stenjevec, Zagreb), a od 2005. godine Dream gym počinje djelovati na današnjoj adresi Sopot – Novi Zagreb. Piše članke i kolumne za vodeće fitness magazine i portale, poput www.ordinacija.hr, Wellness mag, Zg News, www.fitness.com.hr, www.buildingbody.com, www.teretana.com i druge.


  1. – 2006. g. radio kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture u OŠ Kustošija, Zagreb.
  2. godine kineziolog Tomislav Dolušić pokrenuo je originalnan trening sustav Dream gym mania, iz kojeg proizlaze kružno-intervalni trening programi Freemotion 45 total body i Fit box & Freemotion. Najbolju potvrdu učinkovitosti tih programa dobio je 2009. godine pozivom američke tvrtke Freemotion fitness da prezentira svoje programe na FIBO-u, najvećem fitness sajmu na svijetu, u Essenu, Njemačka. 20 godina rada kao osobni fitness trener i voditelj Centra zaokružio je 2010. godine pokretanjem jedinstvene franšize – Total body studio by Dream gym. Franšizni studiji vrlo uspješno djeluju od 2011. i 2012. u Zagrebu, Ludbregu i Osijeku.
  3. godine pokreće fitness seminar– Total Body Coach, koji se sastoji od edukacijskog tečaja za fitness trenere i entuzijaste. TBC tečaj se s velikim uspjehom provodio 3 godine
  4. sukreator i voditelj sportske emisije na Z1 TV – Sport & fitness
  5. kreator i osnivač Hard body trening sustava
  6. kreator i osnivač Born2flow trening sustava



Kako mu i samo ime kaže - za kretanje smo stvoreni. Iako svi trkači to jako dobro znaju i provode u djelo, ponekad u rekreativnih trkača sam trening trčanja toliko preuzme važnost i kontrolu nad samim „kretanjem“. Pojam kretanja je pak nešto sasvim drugo; ono je svima urođeno, tijelu neophodno, ali lagano i prirodno.


Iako je sam ciklus treninga tema kineziologa, moram napomenuti da je upravo raznolikost i kompleksnost treninga trkača ono što je važno da do ozljede ne dođe. Ozljede kod trkača mogu zahvatiti gležanj, koljeno, zglob kuka, leđa, najčešće lumbalni dio kralješnice. Međutim, ozljede kod sportaša mogu nastati na bilo kojem dijelu lokomotornog sustava: u mišiću, tetivi, ligamentu te naposljetku i kosti.




Upravo tu počinje priča o pametnom stretchingu/istezanju te treningu stabilnosti trupa. Za to nekako uvijek ponestane vremena, a prioritet je uvijek trčanje, sve do pojave prve boli. Nažalost, tek tada ovi nezaobilazni dijelovi treninga dobiju svoje mjesto na listi prioriteta.


Svaki čovjek u tijelu ima male asimetrije i to je sasvim normalno. Kada biste mirno stali i snimili podogramom koliko se i kako oslanjate na koji dio stopala dobili biste uvid da težina tijela nije jednako raspoređena na oba stopala. To je sasvim normalno tj. normalna fiziološka odstupanja su čak do 10 %, što u biti znači da se npr. 60 % vaše težine tijela oslanja na desnu, a 40 % na lijevu nogu.




Sve dok samo umjereno hodate i ne radite neke intenzivne treninge bilo trčanja bilo čega drugog, vjerojatno tu asimetriju niti ne osjetite. Međutim zamislite što se događa kod ponavljajućih kretnji poput trčanja, bicikla, pa čak i dugotrajnijeg i intenzivnijeg hodanja. Počinjete osjećati svaku tu, malu nepravilnost. Ona se svakim korakom intenzivira, jer postajete sve umorniji i tijelo sve više kompenzira, naravno ona jača strana „povuče“ i tu već dolazi do mišićnih boli.


Upravo zbog toga važno je znati da postoji vrlo jednostavan i brz način da sami sebe korigiramo. Born 2 flow je program koji vas uči kako se pametnije, ekonomičnije i jednostavnije kretati, kako u svakodnevnom životu tako i za vrijeme vašeg treninga. Nauči vas i disanju i opuštanju što ponekad svi zaboravljamo, a od velike je važnost za neuromišićni balans. To je program nakon kojeg vam svaki dan postaje sve ljepše u tijelu i jednostavno želite to ponoviti i sutra. Zarazan je i to je ono što želimo postići. Osvijestiti potrebu za kretanjem, svaki dan.




B2F je neurološki koncipiran program gdje je naglasak na kontralateralnim obrascima, suprotna ruka-suprotna noga, bilo da stojite, ležite ili ste u četveronožnom položaju. Puno je vježbi koji kopiraju razvojnu kineziologiju od nulte do prve godine života kada nam je jedini cilj postaviti se čvrsto na noge i hodati. Ako još niste, samo promotrite malu djecu i njihov iskorak, čučanj hvatanje predmeta i okretanje. Sastoji se od vježbi poput puzanja, balansa, ljuljanja, rolanja, spiralnih pokreta, sve ono što nam treba da bismo ponovo povezali svaki dio svog tijela, napravili nove veze između lijeve i desne hemisfere, poboljšali neuro-muskularnu komunikaciju.


Ovakav način vježbanja povezuje vestibularni, vizualni i proprioceptivni sustav u jedno, poboljšava posturu i stabilnost trupa, koordinaciju i još puno toga što ćete i sami osjetiti ako se usudite probati.


Born2 flow kroz individualne korekcije i eventualne prilagodbe uči vas kako male stvari čine veliku razliku, a osnovni cilj Born2flow programa i mene kao fizioterapeuta je da se u ovom programu osamostalite, ali i da znate prepoznati sve sto vašem tijelu treba kako bi bilo funkcionalno, mobilno i zdravo.